alzheimer.heraklion@gmail.com 2814006046 Νταλιάνη 22 Ηράκλειο Κρήτης

Aλληλεγγύη

  Η Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Υγιούς Γήρανσης Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 από συγγενείς ασθενών με άνοια, γιατρούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας. Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την υποστήριξη και την κατανόηση όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή, όπως και τον αποστιγματισμό της. Ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα και την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων.

Η Εταιρεία ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συνεχίζει συστηματικά και με διάφορους τρόπους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο Αλτσχάϊμερ και τις συναφείς διαταραχές όπως και την πραγματοποίηση προγραμμάτων για την ενεργό και υγιή γήρανση, τόσο εντός της πόλης του Ηρακλείου όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και να διευκολύνει την ζωή των οικογενειών και φροντιστών τους, έχει οργανώσει μία εβδομάδα δραστηριοτήτων. Σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και σε χώρους που έχουν προσωρινά ευγενώς παραχωρηθεί λειτουργούν σταθμοί «κέντρα ημέρας» όπου προς διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ

Το πρόγραμμα της εβδομάδας έχει αναλυτικά ως εξής:

Εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα στο πλαίσιο της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης, της βελτίωσης ποιότητας της ζωής ασθενών και φροντιστών, της αποστιγματοποίησης της νόσου καθώς και της πρόληψης στην ενεργό και υγιή γήρανση πραγματοποιούνται πολλές δράσεις, ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από αυτές:

Κάθε Δευτέρα απόγευμα 18:00-20:00 (στο Χριστιανικό Σωματείο «Απόστολος Παύλος», Αμαλθείας 12, πλακόστρωτο (παραπλεύρως Αρχιεπισκοπής) πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες νευροψυχολογική εκτίμηση -κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και εφόσον η διάγνωση αποβαίνει θετική, οι ασθενείς εντάσσονται σε ειδικό πρόγραμμα.

Κάθε Τρίτη απόγευμα 17:30-20:00 (στον Κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Α. Μ. Καλοκαιρινού -κέντρο πόλης, Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου), εφαρμόζονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για ασθενείς με νόσο Alzheimer και ενημέρωση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη σε περιθάλποντες.

Κάθε Τετάρτη (KAΠΗ Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου γωνία): Προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης ασθενών και ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπόντων. Κυρίως λειτουργεί ως Κέντρο Λογοθεραπείας.

Κάθε Πέμπτη απόγευμα 17:30-20:00 («Παναγία Μπεντεβή» Μεγ. Αλεξάνδρου και Θ. Κορνάρου γωνία 4ο Δημοτικό διαμέρισμα): Εφαρμόζονται προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης για τους ασθενείς με ασκήσεις προσοχής, μνήμης και λόγου και ομάδες συζήτησης για ψυχολογική υποστήριξη περιθαλπόντων.

Κάθε Πέμπτη πρωί επίσης λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για ασθενείς με άνοια (μετά από ραντεβού).

Παρασκευή απόγευμα 17:30-20:00 στο Καφέ Alzheimer, (Πνευμ. Κέντρο Αγ. Γεωργίου Πόρου) φιλοξενούνται και ψυχαγωγούνται, άτομα με άνοια που δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν τα προγράμματα των άλλων κέντρων, υπό την εποπτεία ιατρού-γεροντολόγου, ψυχολόγου, διαιτολόγου-διατροφολόγου, οδοντιάτρου, γυμνάστριας, μουσικοθεραπευτή και με τη συντροφιά φίλων του Ερυθρού Σταυρού και άλλων εθελοντών μας. Προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα απόγευμα αλλιώτικο από τα άλλα, μέσα από εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ασφάλεια, στοχεύοντας επίσης στην ανακούφιση των οικογενειών τους, που έχουν έτσι την δυνατότητα να διαθέσουν λίγες ώρες για τον εαυτό τους, έστω για ένα απόγευμα, απαλλαγμένοι από το -δυσβάστακτο πολλές φορές- καθημερινό τους φορτίο.

 • Παγκρήτια Συνέδρια Νόσου Alzheimerκαι Πανελλήνια Συνέδρια για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση κάθε 2ο χρόνο με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων με πολλή μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον.
 • Σεµινάρια εκπαίδευσης για περιθάλποντες ατόμων με άνοια (οικογενειακούς και επαγγελματίες). Τα σεµινάρια επαναλαμβάνονται συστηματικά κάθε 2oχρόνο και οι φροντιστές καταρτίζονται υπεύθυνα, ώστε να αντιµετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους, αλλά και να διαχειρίζονται πιο αποτελεσµατικά το φορτίο της φροντίδας.
 • Ενηµερωτικές οµιλίες και εκδηλώσεις για τη μνήµη και την άνοια, την καθημερινότητα και την άσκηση, την διατροφή, την κακοποίηση των ηλικιωμένων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, των φροντιστών και γενικότερα των ηλικιωμένων που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, οι οποίες πραγματοποιούνται σε δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς, Γηροκομεία, Μοναστήρια, Τράπεζες, Αστυνομικά Τμήματα, Σχολεία, Λέσχες Φιλίας, ΚΑΠΗ και Συλλόγους σε όλο το Νομό και ακόμη σε φορείς νησιών της άγονης γραμμής μετά από προσκλήσεις
 • Μαθήματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την συμπονετική φροντίδα στην ιατρική, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ. Χρήστο Λιονή.
 • Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις
 • Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας
 • Ερευνητικό έργο. Έχει οργανώσει Πρωτόκολλο δωρεάς εγκεφάλου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Μέλος σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς

 1. European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA)
 2. Covenant on Demographic Changes μέλος Ιδρυτικό
 3. AlzheimerΠανελλήνια Ομοσπονδία
 4. Ένωση Ασθενών Ελλάδας
 5. AFE demy (Age Friendly Environments)
 6. Reference site of Crete for AHA

Τον τελευταίο χρόνο πραγµατοποιήθηκαν εκδηλώσεις οι οποίες είχαν µεγάλη ανταπόκριση στο ευρύ κοινό και έτυχαν αξιοσημείωτης δηµοσιότητας, όπως:

 • η Ηµέρα Φροντιστή (19 Μαρτίου 2019) η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους περιθάλποντες
 • η Παγκόσµια Ηµέρα νόσου Αλτσχάιµερ (21 Σεπτεµβρίου 2019) επίσης κάθε χρόνο
 • η διεξαγωγή προληπτικών τεστ µνήµης
 • το 7ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Περιθαλπόντων ατόμων με άνοια (25-26 Οκτωβρίου 2019)
 • Προβολή πανελλαδικά, μιας ταινίας για το Alzheimer‘ΓΙΑ ΘΥΜΙΣΕ ΜΟΥ’ της οποίας τα έσοδα των προβολών θα διατεθούν για την έναρξη της λειτουργίας του ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ που ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί σύντομα.
 • Φέτος τον Σεπτέμβριο είχε προγραμματισθεί η πραγματοποίηση του 7ου Παγκρήτιου Συνεδρίου νόσου Alzheimerκαι του 3ου Πανελλήνιου συνεδρίου στην ενεργό και υγιή γήρανση τα οποία αναβλήθηκαν (προσωρινά) λόγω των τελευταίων εξελίξεων της πανδημίας ΚΑΙ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 5,6 και 7 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά.
 • Συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια
 • Επίσης τον προηγούμενο χρόνο ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη επιτυχία η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος προώθησης της ενεργού και υγιούς γήρανσης με συμμετοχή 100 υγιών ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Διακρίσεις:

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έτυχε διάκρισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης στις REFERENCE REGIONS Ευρώπης για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση στο Aarhus της Δανίας όπως και ένα πρόγραμμα TWINNING SCHEME συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του CΟΡΚ της Ιρλανδίας για την μελέτη και ανίχνευση (μέσω ερωτηματολογίου QMCI) στην πρώιμη διάγνωση της άνοιας. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη.

Προσπαθούμε συνεχώς με τοπικές, πανελλήνιες και ευρωπαϊκές συνεργασίες να επιτύχουµε την ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση της νόσου καθώς και την πρόληψη της γνωστικής και φυσικής ευπάθειας μέσα από ενεργά προγράμματα προώθησης της ενεργού και υγιούς γήρανσης με στόχους:

 • Την άµεση πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων σε φαρμακευτικές και µη φαρµακευτικές θεραπείες
 • Τον σεβασµό στα δικαιώµατα και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των ασθενών
 • Την αποφυγή κακοποίησης
 • Την διευκόλυνση της ζωής των φροντιστών
 • Την δηµιουργία υπηρεσιών και δοµών βραχείας και µακροχρόνιας παραµονής ασθενών
 • Επιδόµατα και βοηθήµατα για τις οικογένειες των ασθενών

Ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer και Συναφών διαταραχών συνεργαζόμαστε με όλες τις Εταιρείες Ν. Alzheimerτης χώρας μας.

Στηρίζουμε το Εθνικό Παρατηρητήριο για την άνοια, αγωνιζόμαστε για τη θέσπιση σαφούς νοµικού πλαισίου για τα δικαιώµατα των ασθενών με άνοια, συνεργαζόμαστε με αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών και των οικογενειών τους.

Κύριος Στόχος: ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ. Ο σταθμός πρόκειται να λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης σε χώρο που έχει ανευρεθεί από την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και έχει παραχωρηθεί από την 7η Υ.Π.Ε για το σκοπό αυτό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών οι οποίες πραγματοποιούνται με την ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους συμπολίτες μας, όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένας ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ σε ένα ενιαίο χώρο.

Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να λειτουργήσει αυτός ο σταθμός σ΄έναν χώρο όπου θα προσφέρεται συστηματικά και σε καθημερινή βάση ενημέρωση, εκπαίδευση, φυσική και ψυχολογική υποστήριξη σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια από εξειδικευμένους επαγγελματίες της Εταιρείας μας.

Ως Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η Εταιρεία ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των µελών της, δωρεές και χορηγίες.

 

page aside
button.backToTop