alzheimer.heraklion@gmail.com 2814006046 | 6947816155 Νταλιάνη 22 Ηράκλειο Κρήτης

2020

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1.1.2020 έως 31.12.2020

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

 • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ CORK - ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

H ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ στο πλαίσιο ενεργοποίησης και συμμετοχής της σε προγράμματα για την διάγνωση της ήπιας γνωστικής διαταραχής με ομάδα επιστημόνων οι οποπιοι μετεβησαν στο Γεροντολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Κορκ στην Ιρλανδία μέσα από το πρόγραμμα αδελφοποίησης Περιφερειών Αναφοράς για την Ενεργό και Υγιή γήρανση στην Ευρώπη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουμε μετά από επιτυχημένη έκβαση αίτησης της Εταιρείας μας σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σκοπός του ταξιδιού η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών σχετικά με την άνοια και την ευπάθεια σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και εξωτερικού γηριατρικού ιατρείου με τη χρήση της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα την εμπειρία με το εργαλείο QMCI, ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για τη γρήγορη διάγνωση της ήπιας γνωστικής διαταραχής, το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην ελληνική πραγματικότητα.

 • Δημοσίευση στο περιοδικό της Alzheimer Europe τεύχος Ιανουαρίου 2020.

«Η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ του Ηρακλείου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αναπτύσσει ένα καινοτόμο μοντέλο ολοκληρωμένης φροντίδας για τους υγιείς ηλικιωμένους

Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του Ηρακλείου στην Κρήτη, υποστηριζόμενοι από χρηματοδότηση από το TIMA Κοινωφελές ίδρυμα, έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο μοντέλο ολοκληρωμένης φροντίδας για τους υγιείς ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα προώθησης της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Συμμετείχαν 100 άτομα ηλικίας 64-90 ετών, άνδρες και γυναίκες, με μέση εκπαίδευση 12 ετών και με πολύ ήπια γνωστική εξασθένηση λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια νευροψυχολογική αξιολόγηση πριν και μετά το πρόγραμμα. Παρακολούθησαν δύο φορές την εβδομάδα για τρίωρες συνεδρίες γνωστικής κατάρτισης, τεχνικές χαλάρωσης, ψυχολογική υποστήριξη και μουσικοθεραπεία. Συμμετείχαν επίσης σε πολιτιστικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως ταινίες, ομιλίες, εκδρομές, μουσεία, θέατρο, παραδοσιακές γιορτές, συναντήσεις καφέ, τοπικά φεστιβάλ με τη συνεργασία της τοπικής κοινότητας και δραστηριότητες μεταξύ γενεών με παιδιά δημοτικού σχολείου καθώς και δείπνα με ζωντανή μουσική. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν προγράμματα Η / Υ (Skype, Facebook, email, Internet Explorer) και πώς να μιλούν μια ξένη γλώσσα (Ιταλικά). Δημιούργησαν επίσης τη δική τους χορωδία. Ο απώτερος στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, της διάθεσης και της στάσης απέναντι στη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση, εκτός από την υποβοηθούμενη προσαρμογή στις αλλαγές που οφείλονται στη γήρανση. την υποβοηθούμενη κοινωνικοποίηση και τη βελτίωση των προσωπικών σχέσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική μελέτη ήταν εντυπωσιακά. Οι αξιολογήσεις των συμμετεχόντων είναι πολύ συγκινητικές και συμπίπτουν με τα αντικειμενικά νευροψυχολογικά δεδομένα. Οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος εκπληρώνονται πλήρως. Αυτοί οι υγιείς, παλαιότεροι συμμετέχοντες ένιωθαν ανανεωμένοι και ενεργοί, με νέα στάση απέναντι στη γήρανση. Έχουν καλύτερες σχέσεις, κοινωνικοποιούνται περισσότερο, αισθάνονται ψυχικά και σωματικά υγιείς. Η κοινή τους επιθυμία ήταν το πρόγραμμα να συνεχιστεί το επόμενο έτος, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν ένα εξαιρετικό όφελος στη ζωή τους. Τελικά, ο στόχος είναι να αναπτυχθεί αυτό το πρόγραμμα σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο φροντίδας ηλικιωμένων με μια βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και οφέλη».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ξεναγό την κα Μαίρη Δετοράκη
 • Προβολή ταινίας στον φιλόξενο κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού με την Ρίτα Χεηγουορθ στην Γκιλντα
 • Πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου Πόρου η ετήσια απολογιστική Γ.Σ. και η κοπή της πίτας
 • Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας για την υγιή γήρανση, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί στους χώρους του Απ. Παύλου, ομιλία από την κυρία Ελένη Καπετανάκη με θέμα "Η ΙΣΟΤΗΤΑ". Ο κ. Μηνάς Κωνσταντουλακης στον σχολιασμό.
 • Πέμπτη στις 10 και στις 11.30 το πρωί οι φίλοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προώθησης της υγιούς γήρανσης που υλοποίησε η "Αλληλεγγύη" με τη στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, συζήτησαν για το θέατρο στην αρχαιότητα, για μερικές από τις πιο γνωστές κωμωδίες του Αριστοφάνη
 • Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Χ.Ε. Ο Απόστολος Παύλος μια ομιλία με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τον κ. Γιώργο Μαρκάκη "Κουβέντα με ένα λουλούδι"!
 • "Τα Αρχαία σήμερα"! Μια ομιλία πολύ ενδιαφέρουσα από την φιλόλογο και μέλος του προγράμματος μας, κα Στέλλα Κουτρακη.
 • Τετάρτη η κυρία Ευαγγελία Καλλέργη μίλησε για τη "φιλοσοφία των λουλουδιών"
 • Πρόσκληση συνεργασίας από τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας & Παιδείας (ΔΟΚΑΠΠΑ) Δήμου Μαλεβιζίου για την Εκπαίδευση επαγγελματιών που εργάζονται στην Τρίτη – Τέταρτη Ηλικία. Η Δρ Ελίζα Ιατράκη Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και θα είναι η Εκπαιδεύτρια και υπεύθυνη στην Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Χερσονήσου. Θέματα  1. Εκτίμηση επιβάρυνσης των περιθαλπόντων ασθενών με άνοια με χρήση της κλίμακας Zarit Burden Interview (Zarit et al, 1980) 2. Προστασία και ενίσχυση της αξιοπρέπειας στη φροντίδα ασθενών με άνοια
 • Μαθήματα ιταλικών από την εθελόντρια κα Μαρία Γκράτσια Σιριμάρκο κάθε Παρασκευή στις 7.00 μ.μ.

ΜΑΡΤΙΟΣ

 • Εκδήλωση: Γυναίκες αεί .... διδασκόμενες! Από τον Σοροπτιμιστικό  Όμιλο Ηρακλείου

Ομιλία της κας Κορτσιδακη για τις δράσεις της Αλληλεγγύης, και με την προβολή ενός συγκινητικου βίντεο για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, αφιερωμένο στις γυναίκες

 • Συνάντηση της προέδρου και μελών της Αλληλεγγύης με την ερευνήτρια του ΙΤΕ Δρ Αγγελίνα Κουρουμπαλη από το εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής όπως και) τον επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ κ. Δημήτρη Κατεχάκη. Ενημέρωση για την ευρωπαϊκή συνεργασία για την καινοτομία στην ενεργό και υγιή γήρανση (EIP on AHA)

19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ηρακλείου Εταιρεία για τη νόσο Alzheimer και την Υγιή Γήρανση ενημερώνει τα μέλη και τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας ότι σεβόμενη τα έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό του κορωναϊού, ανέστειλε προσωρινά στα κέντρα της όλες τις δραστηριότητες νοητικής ενδυνάμωσης για τους ασθενείς, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης για τους περιθάλποντες καθώς και την λειτουργία του «καφέ Alzheimer», όπως επίσης προγραμματισμένες ενημερωτικές εκδηλώσεις όπως η «Ημέρα του Περιθάλποντα» και άλλες για τον εορτασμό συμπλήρωσης 15 χρόνων από της ιδρύσεως και λειτουργίας της. Για κάθε έκτακτη περίσταση όπως και για σχετική επικοινωνία στην διάθεσή των ενδιαφερομένων πολιτών  στα τηλέφωνα: 6908768006, 6974192595 και 6947816155.

   

ΜΑΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Κατασκευή και διανομή μασκών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στο Γηροκομείο Ηρακλείου και στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Τηλεφωνική υποστήριξη από ψυχολόγους.                

  

ΙΟΥΛΙΟΣ  και  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ   

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ     

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ολοκληρώθηκαν με αξιοσημείωτη επιτυχία οι εργασίες του 7ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνέδριου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και του 3ου Πανελλήνιου Συνέδριου στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση που διοργάνωσε η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Υγιούς Γήρανσης του Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» από τις 5-7 Νοεμβρίου 2020.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν όλες οι συνεδρίες διαδικτυακά λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε και στον απόηχο του παγκόσμιου μήνα Alzheimer όπως και της επετείου 15 χρόνων από της ιδρύσεως της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με το μήνυμα «Ας μιλήσουμε για την άνοια - Κανείς να μη νιώθει μόνος»

Τα Συνέδρια διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer. 47 διακεκριμένοι ομιλητές και συντονιστές Στρογγυλών Τραπεζιών, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Nancy της Γαλλίας, το ΙΤΕ, το UCL, τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, όπως και Εταιρείες Alzheimer της Ελλάδας, παρουσίασαν τις υψηλού επιπέδου και επιστημονικού ενδιαφέροντος εργασίες τους

για τα νεώτερα στην πανδημία του COVID από ιατρικής πλευράς και από πλευράς δημόσιας υγείας (εμβόλια και μέτρα πρόληψης), όπως επίσης και για την επίδραση της πανδημίας και της μοναξιάς στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών με άνοια, στους περιθάλποντες και το γενικότερο πληθυσμό της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, για τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία στην πρωτοβάθμια υγεία και την εμπειρία των γενικών γιατρών από την κοινότητα.

Παρακολουθήσαμε σημαντικές ομιλίες για το Δομημένο Δημοκρατικό Διάλογο και τη σημασία του στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τους ασθενείς.

Πληροφορηθήκαμε από το Στρογγυλό Τραπέζι του ΙΤΕ για νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και συνέργειες φορέων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο πλευρό της υγιούς και ενεργού γήρανσης στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Ενημερωθήκαμε για τα νεώτερα στη διάγνωση της άνοιας όπως τη μέτρηση της πρωτεΐνης phosphotau 181 στον ορό των ασθενών και για νέες μελλοντικές θεραπείες της όπως το αντίσωμα εναντίον του β-αμυλοειδούς, aducanumab.

Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ύπνο και τη σχέση του με την άνοια, αποτελέσματα από το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ και τη σειρά ηλικιωμένων της Κρήτης καθώς και για τη σχέση διπολικής διαταραχής και άνοιας.

Την τελευταία ημέρα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα Προώθησης της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης στο Ηράκλειο από την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το 2019 με την στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος. Παρουσιάστηκαν επίσης πρακτικές γνώσεις και ασκήσεις για την πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους και ενημερωθήκαμε για τη νέα ιδέα του Ιατρικού Τουρισμού στους Ηλικιωμένους και τις προϋποθέσεις για την ευζωία στην Τρίτη ηλικία.

Ακούσαμε την εμπειρία και τις δράσεις από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και τις Εταιρείες Ν. Alzheimer ανά την Ελλάδα τον καιρό της πανδημίας και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση του άγχους του περιθάλποντα και του ασθενή με άνοια, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις και τις αντιδράσεις των ανθρώπων από τα μέτρα της καραντίνας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ακόμη μάθαμε σημαντικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες από το internet εν καιρώ πανδημίας από τη συνεχή παροχή πληροφορίας όπως και τις απειλές από το διαδίκτυο, την ελαχιστοποίησης της απόστασης και την επίτευξης της επικοινωνίας, της εξυπηρέτησης προμηθειών, τηλεϊατρικής και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Τέλος παρουσιάστηκαν επιδημιολογικά στοιχεία από την Ευρώπη για την πανδημία και γνωρίσαμε τις αρχές της Γηριατρικής, της ειδικότητας που ασχολείται με τον ηλικιωμένο από πλευράς διατήρησης της υγείας του, της λειτουργικότητας του και της ποιότητας της ζωής του.

Από τα στοιχεία που έχουμε από το διαδίκτυο, τα συνέδρια παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ατόμων (280 εγγραφές και 4381 προβολές συνολικά)

 •  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της Ένωσης Ασθενών, η κα Ιωάννα Κορτσιδακη εκλέγεται ως μέλος του ΔΣ για την επόμενη τριετία

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 • Η μουσική οικογένεια Ζαιμακη σε ευγενική προσφορά διαδικτυακού προγράμματος Χριστουγέννων. Ο Αγγελής Ζαιμακης ο  Ίων και ο Ορφέας Ζαιμακης

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ κάθε Δευτέρα μεσημέρι στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αρχιεπισκοπής

 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER  ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: ΙΑΤΡΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ  ΙΩΑΝΝΑ ΑΜΕΡΙΔΟΥ
 2. ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΗΣ :ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ
 3. ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΝΤΗ
 4. ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΠΙΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΝΑΚΗΣ
 5. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΕΣ  ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΡΤΣΙΔΑΚΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 2814006046 ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Εκτός από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και την τηλεφωνική μας επικοινωνία με όποιον από σας θέλει παρέα και κουβέντα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των συνεδρίων μας, φτιάξαμε ένα δικό μας κανάλι στο youtube με ενδιαφέροντα βιντεο.

Έχουν αναρτηθεί:

 1. Ολόκληρο το 7ο διαδικτυακό Παγκρήτιο Συνέδριο νόσου Alzheimer και το 3ο Πανελλήνιο στην Υγιή Γήρανση,
 2. η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019 στην Πύλη της Βηθλεέμ με οργάνωση και συμμετοχή των αγαπημένων φίλων από το Πρόγραμμα Προώθησης της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης -που υλοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία με την στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, και μουσική κάλυψη από τους μουσικούς ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΑΝΤΑΚΗ, ΚΩΣΤΗ ΚΑΙ ΚΛΕΑΝΘΗ ΑΤΣΑΛΑΚΗ, την μουσική επιμέλεια του μουσικοθεραπευτή κ. Κωσταντίνου Ζαχαρενάκη, την χορευτική επένδυση από τους χορευτές του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ και την σκηνοθεσία του κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.
 3.  βίντεο που επιμελήθηκαν τα μέλη της Επιστημονικής μας Επιτροπής κ.κ. Στέφανος Πατεράκης και Παύλος Ποτουρίδης και την ευγενική συμμετοχή του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου με θέμα ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ.
 4. Όλες οι ραδιοφωνικές εκπομπές

Προσηλωμένοι στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, των ασθενών με άνοια νόσο Alzheimer και των περιθαλπόντων τους παραμένουμε στην διάθεση των συμπολιτών μας με κάθε δυνατό τρόπο.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Πεπραγμένα

page aside
button.backToTop